Εγγραφή στο newsletter

Κοινότητες Δήμου Λαυρεωτικής

Δημοτική Κοινότητα Κερατέας

Η Δημοτική Κοινότητα Κερατέας  βρίσκεται στα νότια της Αττικής, χτισμένη στους βόρειους πρόποδες του όρους Πάνειο  σε υψόμετρο 190 μέτρων. Απέχει 38 χιλιόμετρα από την Αθήνα  με την οποία συνδέεται μέσω της λεωφόρου Λαυρίου και 16 χιλιόμετρα από το Λαύριο. Επίσης απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της Αττικής. Κοντινότερες παραλίες στην Κερατέα είναι η Παραλία Κακής Θάλασσας  και η παραλία Δασκαλειού.

Στην θέση της σημερινής Κερατέας στην αρχαιότητα βρισκόταν ο Δήμος Κεφαλής της Ακαμαντίδας φυλής στα παράλια της Αττικής, πόλη που καταστράφηκε από την εισβολή των Ερούλων. Ο σημερινός οικισμός χτίστηκε πολύ αργότερα και πήρε το όνομα Κερατέα, πιθανότερα από το δέντρο χαρουπιά.Από ιστορικά δεδομένα είναι γνωστό ότι η πρώτη εποίκηση Αρβανιτών στην περιοχή της Κερατέας έγινε επί Βυζαντίου τον 14ο αιώνα μ.Χ., οι οποίοι και κατοίκησαν στον τόπο αυτό της Αττικής γης . Η Κερατέα, γνωστή για την ευφορία της γης της, δεν έπαψε έκτοτε να καλλιεργείται και να κατοικείται. Αργότερα, Από ιστορικής πλευράς ακόμη, είναι γνωστή η συμμετοχή της Κερατέας τόσο στον Εθνικό Ξεσηκωμό του 1821(καταγράφεται στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη), όσο και στη διαμαρτυρία του έθνους για Σύνταγμα το 1843.

Η οικονομία της Κερατέας βασίζεται σήμερα στην ήπια βιομηχανία και τη γεωργία, με ιδιαίτερη βάση να δίνεται στην αμπελουργία, την οινοποιία, τη μελισσοκομία και την παραγωγή λαδιού. Η οικιστική ανάπτυξη στη Δ.Ε. της Κερατέας στις αρχές του 21ου αιώνα υπήρξε ραγδαία και διαθέτει πάνω από 50 οικισμούς .

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
Γραμματεία: 22993 20213

 

Δημοτική Κοινότητα Κερατέας

Δημοτική Κοινότητα Λαυρίου

Το Λαύριο είναι τοποθετημένο στο νοτιοανατολικό μέρος της Αττικής και αποτελεί την έδρα του Δήμου Λαυρεωτικής. Είναι γνωστό από την κλασσική αρχαιότητα για την εξόρυξη ασημιού, που ήταν μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της πόλης-κράτους της Αθήνας, για την παραγωγή νομισμάτων και την χρηματοδότηση του Αθηναϊκού στόλου.

Η πόλη του Λαυρίου, κτισμένη εξ ολοκλήρου από την αρχή από το 1865, με βάση άρτιο ρυμοτομικό σχέδιο στο μεγαλύτερο μέρος της, κοσμείται με μεγάλες πλατείες, άλση, ελεύθερους χώρους και πλήθος σημαντικών νεοκλασσικών κτηρίων. Χαρακτηριστικό είναι το πλήθος των φοινίκων που κοσμεί τις λεωφόρους, τις πλατείες και προπάντων το φημισμένο άλσος του Κυπριανού γνωστό ως "Φοινικόδασος". Αξιοθέατα είναι αρκετά νεοκλασσικά κτήρια, όπως τα γραφεία της πρώτης μεταλλευτικής εταιρείας στο λιμάνι που σήμερα στεγάζουν το Δημαρχείο, το κτήριο του παλαιού Δημαρχείου (τώρα ΚΕΠ και Ιστορικό Αρχείο), το κτήριο του συλλόγου των Φιλομούσων (τώρα Πολιτιστικό Κέντρο), το κτήριο του παλαιού Α΄ Δημοτικού Σχολείου, το κτήριο της "Ευτέρπης" που στέγαζε την ομόνυμη Φιλαρμονική, η Ψαραγορά, καθώς και πολλά άλλα ιδιωτικά κτήρια. Αξιόλογοι είναι και οι ναοί της, καθώς και τα αναστυλωμένα ιστορικά βιομηχανικά κτήρια που σήμερα στεγάζουν κυρίως πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως το Μηχανουργείο και το Χυτήριο της Εταιρείας των Μεταλλουργείων Λαυρίου και φυσικά το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (CompagnieFrançaisedesMinesduLaurium).Τμήμα της πόλης έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο.

Η πόλη διαθέτει το 3ο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με επιβατηγό και εμπορικό χαρακτήρα, απέχει 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ενώ η οικονομία της βασίζεται κυρίως στον Τριτογενή τομέα.

Το ακρωτήριο του Σουνίου με τον επιβλητικό Ναό του Ποσειδώνα, τη γαλάζια ακοτγραμμή και τον Εθνικό Δρυμό, αποτελούν εξαιρετικής σημασίας αξιοθέατα της Δημοτικής Ενότητας του Λαυρίου. Τέλος, σημαντικό αρχαίο κληροδότημα της πόλης αποτελεί το αρχαίο θέατρο του Θορικού –το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στον κόσμο- με τους μυκηναϊκούς τάφους και τις αρχαίες γαλαρίες να το περιβάλλουν.

Το Λαύριο μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τόπος με μεγάλη ιστορική και μνημειακή πυκνότητα.

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

Γραμματεία: 22923 20176

 

 

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι οικισμός της Ανατολικής Αττικής, στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής και έδρα κοινότητας η οποία περιλαμβάνει επίσης τον οικισμό Εσπερίδες. Η παλαιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Καμάριζα, ονομασία που διατήρησε μέχρι το 1954 οποτε μετονομάστηκε σε Άγιος Κωνσταντίνος. Η Καμάριζα είναι γνωστή και για τους αγώνες ράλι σπρίντ που φιλοξενεί. Παλαιότερα ανήκε στον δήμο δήμο Λαυρεωτικής ενώ το 1946 αποσπάστηκε και αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα, αρχικά με την ονομασία κοινότητα Καμάριζας. Ο πληθυσμός της κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου είναι γύρω στους 800 κατοίκους.

Μέσα και γύρω από τον Άγιο Κωνσταντίνο βρίσκονται τέσσερα ορυχεία: Σερπιέρι, Κριστιάνα, Υλαρίων και Ζαν-Μπαμπίστ, τα οποία όλα συνδέονται μεταξύ τους.Κατά τη αρχαιότητα, η περιοχή ήταν γνωστή ως Μαρώνεια. Το κοίτασμα αργύρου στην περιοχή ανακαλύφθηκε το 483 π.Χ. και ήταν πολύ πλούσιο. Τα αρχαία ορυχεία άρχισαν να επαναλειτουργούν την δεκαετία του 1860, όταν να κατάλοιπα των αρχαίων ορυχεία χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή αργυρούχου μολύβδου από την ιταλογαλλική εταιρία Roux Serpieri - Fressynet C.E. Το 1869 κατασκευάστηκε σιδηρόδρομος που ένωνε τα ορυχεία με το λιμάνι του Λαυρίου. Στη συνέχεια η κυριότητα της εκμετάλλευσης των ορυχείων πέρασε στη γαλλική εταιρία (Compagnie Francaise des Mines du Laurium).Το κτίριο που στέγαζε τις μηχανές του ορυχείου Σερπιέρι και ο ανελκυστικός πύργος 1 από το 1975 έχουν μετατραπεί σε μεταλλευτικό-ορυκτολογικό μουσείο, το οποίο πέρα από τα μηχανήματα στεγάζει και ορυκτά που εξορύχτηκαν από τα ορυχεία.

 

Γραμματεία:
Τηλ: 22920 22564 22920 22347

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 150 YEARS LAVRION POSTER 200X280 01 SMALL1 E1430321940734  ISTORIKO diavgeia  LAYREOTIKI SARONIKOS 300X250 

Βρείτε μας στο Facebook

espa1420 logo rgb big

logo europe