Εγγραφή στο newsletter

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 στο Παλαιό Μηχανουργείο Λαυρίου συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Τ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Λαυρεωτικής με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2023 η οποία ξεκινάει την 1η Μαΐου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά παρευρέθηκαν Διοικητές και εκπρόσωποι όλων των αρμόδιων Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων, αντιδήμαρχοι και αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου Λαυρεωτικής καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων, η συμβολή των οποίων είναι κρίσιμη και απαραίτητη για την όσο το δυνατόν πληρέστερη οργάνωση και τον επαρκή επιχειρησιακό συντονισμό.

 Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε πρωτίστως η ασφάλεια και η ακεραιότητα των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης πυρκαγιάς, η απαραίτητη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του κοινού σχετικά με μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς, η αναγκαία συμμόρφωση των υπόχρεων για τον καθαρισμό των οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εντός οικισμών και οι εργασίες αποψίλωσης σε δασικές περιοχές.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς τόνισε: «Ο Δήμος Λαυρεωτικής είναι μια περιοχή ευαίσθητη με πυκνούς οικισμούς και μεγάλες δασικές εκτάσεις. Η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι διαχρονικά άψογη με αποτέλεσμα την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν. Ο Δήμος μας βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες εργασίες αποψίλωσης περιοχών, συντήρησης οχημάτων, δεξαμενών και κρουνών, αναβάθμισης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και βεβαίως μέσα από τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού πυροπροστασίας. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη και σημαντική συμβολή όλων των εθελοντών φροντίσαμε για την παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού και ενδυμασίας καθώς και για τη συμμετοχή τους στην απαραίτητη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Η πρόληψη είναι η λέξη κλειδί και στο πλαίσιο αυτό ενημερώνουμε διαρκώς τους πολίτες με κάθε πρόσφορο μέσο και προχωράμε στον προγραμματισμό ασκήσεων πολιτικής προστασίας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Η ασφάλεια και η προστασία όλων μας είναι ο πρώτος και βασικός στόχος.»

 

Ο Δήμος Λαυρεωτικής πάντα δίπλα στον πολίτη και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος υπενθυμίζει τα μέτρα που είναι απαραίτητο να λαμβάνονται προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου για το έτος 2023.

Ειδικότερα από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου 2023 για να μηδενίσουμε το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς καλούμε όλους τους κατοίκους του Δήμου Λαυρεωτικής να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος με αυξημένο αίσθημα ευθύνης:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά:

 • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).
 • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
 • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, γιατί ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
 • Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
 • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
 • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
 • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
 • Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.
 • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.
 • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Μόλις αντιληφθούμε πυρκαγιά:

 • Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
 • Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
 • Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
 • Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.

Ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα απαγορεύεται να εγκαταλείπονται δίπλα σε κάδους ή στα πεζοδρόμια.

Για πληροφορίες σχετικά με την απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων και κλαδεμάτων οι δημότες μπορούν να καλούν την Υπηρεσία Καθαριότητας στα παρακάτω τηλέφωνα:

 • Κερατέα:

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κος Μακροδημήτρης Αθανάσιος 6983200400 Αποθήκη Καθαριότητας 2292042530

 • Λαύριο:

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κα Κανελλοπούλου Ελένη 6975900800

Αποθήκη Καθαριότητας 2292026941

Η δημοτική θεατρική ομάδα «ΕΞΟΡΥΞΗ» παρουσιάζει την παράσταση «Ματωμένος Γάμος» στο Αμφιθέατρο του 1ου Ε.Π.Α.Λ. Λαυρίου και ώρα 20:30 στις 29 & 30 Απριλίου 2023 και στις 6 & 7 Μαΐου 2023.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής, το Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΕΦΑΛΟΣ» και η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Λαυρεωτικής σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιούν τη δράση Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής του προγράμματος «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».

Στο πλαίσιο της δράσης, από Δευτέρα 24 έως Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, 13:30 – 17:00 θα βρίσκεται στο Δημοτικό Πάρκινγκ Κερατέας το κινητό πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» στο οποίο θα πραγματοποιούνται προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις σε παιδιά και μαθητές παιδικών σταθμών και δημοτικού.

Για πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να καλείτε τις εργάσιμες ημέρες, 09:00 – 15:00, στο τηλέφωνο 2299066456.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, στον προαύλιο χώρο προσφέρθηκε το παραδοσιακό κρέας στιφάδο (κορμπάνι) με ντόπιο κρασί όπως απαιτεί το έθιμο ενώ ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική!
 
Ευχαριστoύμε τους εργαζόμενους του δήμου μας που βοήθησαν ώστε να χαρούμε όλοι μαζί το έθιμο!
 

Πρόσκληση

Ο Δήμος Λαυρεωτικής σας προσκαλεί στο παραδοσιακό πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 στην Παναγία Γκαρικά Κερατέας μετά την πρωινή δοξολογία.

Θα υπάρχει φαγητό, κρασί και χορός με ζωντανή μουσική!

Σας περιμένουμε όλους εκεί!

 

Ο Δήμος Λαυρεωτικής στο πλαίσιο του N. 5036/23 (ΦΕΚ 77 Α/28-3-2023) «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.», ανακοινώνει τη ρύθμιση οφειλών.

Ποιες οφειλές αφορά: Στη ρύθμιση του άρθρου 90 Ν. 5036/23, υπάγονται κάθε είδους οφειλές προς τους δήμους που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1.11.2021 και έως την 1.2.2023 υπό προϋποθέσεις

Ρυθμίσεις των άρθρων 110 έως και 117 του ν. 4611/2019 (Α’ 73) και των άρθρων 165 έως και 172 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) που απωλέσθηκαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1.2.2023, δύνανται να αναβιώσουν με πληρωμή δύο (2) δόσεων έως την 31.7.2023, δηλαδή της τρέχουσας δόσης και μίας επιπλέον που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας.

Εξαιρέσεις: Οι οφειλές που δεν μπορούν να υπαχθούν σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή η ρύθμισή τους απαγορεύεται από άλλους νόμους.

Ελάχιστο ποσό δόσης: Ελάχιστη δόση 30€.

Προθεσμία αίτησης: αιτήσεις υποβάλλονται προς τον Δήμο Λαυρεωτικής από την έναρξη ισχύος του Ν.5036/23 και μέχρι την 30.6.2023.

Τρόπος υποβολής: Η αίτηση υποβάλλεται προς τον Δήμο Λαυρεωτικής στην ηλεκτρονική διεύθυνση ( e-mail) : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αριθμός δόσεων (36 ή έως 72)

Οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε τριάντα έξι (36) έντοκες δόσεις, είτε σε έως εβδομήντα δύο (72) έντοκες  δόσεις  σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν.5036/23.

Προσοχή! Προκειμένου να αναβιώσει η ρύθμιση των εκατό (100) δόσεων, αν ο οφειλέτης έχει λοιπές αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχει εντάξει σε άλλη ενήμερη ρύθμιση δόσεων τμηματικής καταβολής, υποχρεούται εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης, να τις ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των είκοσι τεσσάρων (24) ή σαράντα οκτώ (48) δόσεων κατά περίπτωση. Αν ο οφειλέτης έχει απωλέσει την πάγια ρύθμιση στο παρελθόν, του δίδεται η δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση με τους όρους της δεύτερης ευκαιρίας, προς τον σκοπό αναβίωσης των ρυθμίσεων των εκατό (100) δόσεων και υπό τον όρο ότι ο οφειλέτης ρυθμίζει το σύνολο των οφειλών του.

Ηλεκτρονική καταβολή δόσεων

 • Η καταβολή των δόσεων θα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας την αναγραφόμενη Ταυτότητα Οφειλής (RF) στις συνεργαζόμενες τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, μέσω e-banking, phone-banking επιλέγοντας ΠΛΗΡΩΜΕΣ> ΔΗΜΟΙ> ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ> ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΙΑΣ (RF),ή με κάθε άλλο διαθέσιμο κανάλι εξυπηρέτησης των συνεργαζόμενων τραπεζών.
 •  Στο Ταμείο της Δημοτικής Ενότητας Λαυρεωτικής & στο Ταμείο Δημοτικής Ενότητας Κερατέας καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες από 8.00π.μ.-14.00μ.μ. ΜΕΣΩ P.O.S.: Πληρωμή με Χρεωστική ή Πιστωτική Κάρτα.

Την Ταυτότητα Οφειλής της ρύθμισης ( RF) θα μπορούν να προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι από το γραφείο της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου Λαυρεωτικής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Λαυρεωτικής στα τηλ.22923-20153  & 22923-20144 , εργάσιμες ημέρες από 09:00 έως 13:30.

pdfΑΙΤΗΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 90 ΤΟΥ Ν 5036 2023

 

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς υπέγραψε την Τρίτη 11 Απριλίου 2023 τη σύμβαση για το έργο «Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτιρίου “Οικία Μπία”» στην Κερατέα με την τεχνική εταιρεία Ε.ΚΑΤ.ΕΛ. Α.Τ.Ε.

Η «Οικία Μπία», που βρίσκεται στον ιστορικό πυρήνα της Κερατέας, αποτελείται από τρία ανεξάρτητα κτίσματα, εκ των οποίων το ένα έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και έργο τέχνης με την υπ’ αριθμ. 111484/8370/14.01.1994 (ΦΕΚ 11/τ.Δ΄/14.01.1994) Απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

Η συγκεκριμένη σύμβαση αφορά εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του διατηρητέου κτιριακού μνημείου, καθώς και ειδικές εργασίες αποκάλυψης, στερέωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του ζωγραφικού διάκοσμου οροφογραφιών και τοιχογραφιών, του περίτεχνου μαρμάρινου εξώστη, των παραδοσιακών πλακιδίων που διακοσμούν το δάπεδο και των υπόλοιπων μοναδικών στοιχείων του κτιρίου. Στόχος είναι να διασωθούν τα περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία των όψεων αποκαθιστώντας παράλληλα όσα αλλοιώθηκαν με μεταγενέστερες παρεμβάσεις.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς δήλωσε σχετικά: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ξεκινάει η αποκατάσταση ενός ιστορικού κτιρίου το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής. Η «Οικία Μπία» θα μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανάδειξης πολιτισμού στεγάζοντας το Λαογραφικό Μουσείο Κερατέας, το μοναδικό στα Μεσόγεια. Με την πολύτιμη συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και της αρμόδιας Αντιδημάρχου Δήμητρας Πάλλη, εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου με ισχυρό πολιτιστικό πρόσημο για την Κερατέα αλλά και για ολόκληρο το Δήμο Λαυρεωτικής.»

Σελίδα 1 από 163
 150 YEARS LAVRION POSTER 200X280 01 SMALL1 E1430321940734  ISTORIKO diavgeia  LAYREOTIKI SARONIKOS 300X250 

Βρείτε μας στο Facebook

espa1420 logo rgb big

logo europe